Scherp gereedschap is het halve werk!

Heggenschaar € 9,00
Heggenschaar langbenig

€ 9,50

Elektrische Heggenschaar

€ 19,00

Grasschaar € 7,50
Snoeischaar € 8,50
Hand grasmaaimachine €39,50
Grasmaaimachine ronsel € 20,50
Grasmaaimachine loslopend € 45,00
Grasmaai mes € 9,00

 

Heggenschaar slijpen voor een mooi knipbeeld

Heggenschaar slijpen

Uw heggenschaar slijpen is belangrijk voor een mooi knipbeeld en een strak geschoren haag. Ook uw heggenschaar vind een geslepen mes erg fijn.

Waarom moet u uw heggenschaar slijpen?

Een scherp mes aan uw heggenschaar is erg belangrijk zowel voor uw heg als voor uw heggenschaar. Als u met een bot mes knipt, knipt het mes de heg niet netjes recht af waardoor er rafelige wondjes ontstaan die gevoelig zijn voor ziektes en schimmels. U ziet dan rafelige puntjes aan de bovenzijde van de heg die bruin worden. Met een bot mes knippen zorgt er ook voor dat de machine het zwaarder heeft en zo dus meer brandstof verbruikt. Ook voor uzelf is het prettiger om met een scherp mes te knippen, dit geeft minder weerstand en trillingen. Uw heggenschaar slijpen is dus erg belangrijk.

Hoe vaak moet uw heggenschaar geslepen worden?

Uw heggenschaar slijpen doet u wanneer hij niet mooi meer knipt en bot is. Dit valt niet uit te leggen hoe vaak het is, het is voor iedereen verschillend. Het is het makkelijkst als u dit in de winterperiode doet. Dit is toch de tijd om al uw tuinmachines te onderhouden. Heeft u per ongeluk in metalen gaas ( opbinder van de heg ) geknipt en heeft u daardoor bramen aan uw mes dan kunt u dit zelf af vijlen met een platte veil. Volg hierbij met de vijl de juiste hoek van het mes.

Na elke knipbeurt raden wij aan om uw heggenschaar te smeren met een smeermiddel dat ook hars oplossend werkt ( bv. bio heggenschaarspray van agialube ). Als je sommige planten knipt bv. coniferen komt er een hars ( plakstroop ) uit de plant die op het mes van de heggenschaar blijft zitten. Deze hars zorgt ervoor dat de messen niet meer netjes over elkaar glijden om de plant te knippen.

 

Met een scherp mes maait je maaier veel lichter en sneller. Maar een grasmaaier mes heeft het ook zwaar te verduren en zal bot worden. Daarom is het raadzaam om na verloop van tijd je grasmaaier mes te slijpen, óf te vervangen.

 

Hoe goed je ook oplet, het mes van je cirkelmaaier zal tijdens het maaien in aanraking komen met zand, harde takken, stenen en grind. Dat zorgt ervoor dat er beschadigingen in het grasmaaier mes ontstaan. Het mes wordt bot.

 

Met een bot mes is het niet alleen moeizamer maaien, maar zelfs als je er wel doorheen komt, beschadig je het gras. De toppen worden gerafeld en bruin. Dat zie je als een bruin-gelige gloed over je gazon. Bovendien zijn die wondjes een ingangspoort voor schimmels en andere ziekten.

 

Dus is het raadzaam om het grasmaaier mes regelmatig te laten slijpen.